Categorieën

PayPal

Wasvoorschriften

Wol, Wolzijde en Wolzijdekatoen

Was je wol, wolzijde en wolzijdekatoen items met een lanolie houdend wolwasmiddel. Dit zorgt ervoor dat je wollen items in de beste conditie blijven.

Wol (zijde) heeft een zelfreinigend vermogen en hoeft daarom niet vaak gewassen te worden. Ons advies is om wol enkel te wassen bij flinke ontlastingsongelukjes, flink (zuur) spugen of zichtbare vlekken. Een kledingstuk uit gewoonte aan het einde van de dag in de wasmand gooien is echt niet nodig.

De meeste labels van wol (zijde) kleding zal handwas adviseren maar moderne wasmachines beschikken meestal over een goed wolwasprogramma. Belangrijk is dat er wordt gewassen en gespoeld op dezelfde temperatuur.

Belangrijk bij het wassen van wol(zijde) is dat de temperatuur constant blijft. Krimpen van wol gebeurt niet door heet water, maar door koud en warm water af te wisselen. Daarom is het ook belangrijk de wol NIET op een 'katoenprogramma' van 30C te wassen. Dan kan het gebeuren dat er op 30C gewassen wordt en koud gespoeld. Door de verandering in termperatuur, in combinatie met wrijving, kan wol(zijde) kleding krimpen. Bij een goed wolwasprogramma blijft de temperatuur gelijk en wordt er niet hard gecentrifugeerd.

Wol kan niet in de droger, dan kan het gaan krimpen.

Wol(zijde) kan het beste plat drogen. Vooral zware wollen kledingstukken kunnen door het gewicht vervormen als ze hangend te drogen worden gelegd (denk aan dikke gebreide truien bijvoorbeeld). Laat wolzijde kleding NIET drogen in de (felle) zon. Door denaturatie van de eiwitten kan de zijde vergelen in de zon.

Katoen

Was je katoenen kleding volgens het waslabel op een katoenwas programma op 30/40C. Indien er een print op de kleding zit, was je kleding dan binnenste buiten.

Laat je was niet te lang in de (felle) zon hangen. Dan kan de stof verbleken.